
İşletmelerin web sitesine sahip olmalarının yanı sıra bu konudaki diğer önemli husus mevcut sayfaların işlevselliğidir. Kurumsal tasarımdan uzak, güncel olmayan, yavaş açılan, iletişim bilgileri bulunmayan, linkleri bozuk web sayfaları ziyaretçilerde kötü bir izlenim bırakmakta ve bazen müşterilerin kafasını karıştırmaktadır. Örneğin web tasarımı işiyle uğraşan bir arkadaşım çorap, çamaşır gibi ürünler üreten bir işletmeye yaptığı web sitesinin ticari bir siteden çok çocuklar için hazırlanmış bir eğlence sitesi izlenimi verdiğini anlatmıştı. Bunun nedeni olarak da işletme sahibinin ısrar ettiği renk ve yazı karakterleri olduğunu eklemişti.
Bir diğer konu da web sitesinin telefon, tablet gibi mobil cihazlara uygun hale getirilmesidir. Aksi halde sayfalar düzgün olarak görüntülenememekte veya hiç açılmamaktadır.
E-dış ticaret yapmak isteyen işletmelerin web sitelerini sanal ofisleri veya mağazaları gibi düşünmeleri ve bu doğrultuda kurumsal bir kimlik çerçevesinde şekillendirmeleri ve mobil cihazlara uyumlu hale getirmeleri bu sorunun önüne geçecektir.
E-dış ticaret yaparken sıkça karşılaşılan diğer sorunları da şu şekilde listelemek mümkündür:
- E-dış ticaret ile ilgili destekler gibi konularda bürokratik işlemlerin uzun sürmesi.
- Müşavirliklerden ve kamu kurumlarından alınan bilgilerin güncel olmaması.
- Elektronik ortamda dış ticaret anlamında destek alınacak danışmanların veya aracı kurumların sayısının azlığı.
- Bazı sitelerde üyeliklerin belirli bir süre sonra paralı hale gelmesi.
- Sanallığın meydana getirdiği (ürüne dokunamamak gibi) bazı sorunlar.
- Aktif pazarlama olmadığından işletmeyi doğru ve etkili tanıtmadaki zorluklar.
Çözüm Önerileri:
Bu tür sorunlara karşı bireysel (yani işletme bazında) değil de toplu olarak (örneğin ihracatçı birlikleri ile) çözüm aranması daha etkili olacaktır. Devlet kurumlarında yaşanan aksaklık ve gecikmelerin giderilmesi, bilgilerin güncellenmesi vb. birçok konu için ihracatçı birliklerini veya odaları haberdar etmek, sanal pazar yerlerinde (B2B siteler gibi) etik dışı davranış sergileyen üyeleri site yönetimine bildirilmek, fiyat, üyelik vb. değişimler ile üyeleri zorlayan sitelerde toplu olarak pazarlık yapmak gibi çabalar daha etkili olacaktır.
Sanallığın meydana getirdiği sorunlar için ise internet üzerinden tanışılan işletme ile her iki taraf için de uygun yerlerde (örneğin yurtdışı fuarları) yüz yüze tanışma, hem işletme hem de ürünler için titizlikle hazırlanmış güncel e-katalogları müşterilere gönderme yoluna gidilebilir.