
E-dış ticaret faaliyetlerinde bulunan kişilerin hem e-ticaret hem de dış ticaret hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu konularda bilgi almak için başvurulacak ilk kaynağı ise ulusal bilgi merkezleri oluşturmaktadır. Kullanıcılar bu merkezler aracılığıyla ülke raporları, istatistiki veriler, güncel duyurular gibi bilgilere ulaşmaktadır.
İhracatçı Birlikleri, ATO, KOSGEB gibi kurumlar, sağladıkları çeşitli eğitim, seminer ve panel gibi etkinlikler ile eticaret ve e-dış ticaret alanlarında işletmeleri bilgilendirmeye çalışmaktadırlar.
ULUSAL TİCARİ BİLGİ MERKEZLERİ
- TC Ticaret bakanlığı
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
- Ankara Ticaret Odası
Bu bilgi merkezleri e-ticaret ve dış ticaret konularında sağladıkları bilgi ve danışmanlık faaliyetlerinin yanı sıra işletmelerin yurt dışında portföy geliştirmeleri, pazar araştırması gibi konularda yaptıkları hizmetlerle de e-dış ticaretin gelişimini desteklemektedir.
Bu merkezlerden telefon veya e-posta yoluyla da bilgi almak mümkündür. Ayrıca bilgi ve desteklerin tümü resmi kaynaklardan geldiği için güvenilir ve bedelsiz oluşu, e-dış ticaretin tarafları açısından bir diğer önemli husustur.
Ulusal ticari bilgi merkezlerinde ihracatçılara ve dış ticaret işletmelerine yönelik, Pazar Araştırması Desteği, Fuar Katılım Desteği, İstihdam Desteği, Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği gibi birçok destek hakkında bilgi mevcuttur. Bunlardan e-dış ticarete ilişkin öne çıkan en önemli destek e-ticaret sitelerine üyelik desteği olarak karşımıza çıkmaktadır.
E-TİCARET SİTELERİNE ÜYELİK DESTEĞİ
Bu destek kapsamında işletmelerin, uluslararası B2B sitelerinin ayrıcalıklı üyelik hizmetlerinden faydalanabilmesi için katlandıkları maliyetler %80 ‘e kadarı bazı koşullara bağlı olarak devlet tarafından karşılanmaktadır. E-ticaret sitelerine üyelik desteği için 2016 yılına kadar bireysel başvuru kabul edilirken artık bunun yerine toplu başvuru yapılması benimsenmiştir.